29 July 2015 Ruud Houdijk

Op weg naar een Nationaal Veiligheidsprofiel

De jaarlijkse Nationale Risicobeoordelingen zullen worden vervangen door een vierjaarlijks Nationaal Veiligheidsprofiel.

Om de nationale veiligheidsbelangen te kunnen beschermen voert de Rijksoverheid risicoanalyses uit. Tot op heden gebeurde dit door middel van de Nationale Risicobeoordeling (NRB). Hierin werden jaarlijks enkele relevante nieuwe scenario’s geanalyseerd en waar nodig bestaande scenario’s geactualiseerd. In mei van dit jaar heeft de Ministerraad besloten de NRB te gaan vervangen door een vierjaarlijks NVP: een Nationaal Veiligheidsprofiel. Dit Nationaal Veiligheidsprofiel is een all hazard risicoanalyse van alle risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid, geclusterd in dreigingsthema’s zoals natuurrampen, bedreigingen van gezondheid & milieu en verstoring van vitale voorzieningen. Voor deze thema’s worden de (reikwijdtes van) waarschijnlijkheid en impact beoordeeld. Net als de NRB zal in het NVP de impact worden beoordeeld op de vijf “vitale belangen” van de samenleving: territoriale veiligheid, fysieke veiligheid, economische veiligheid, ecologische veiligheid en sociale & politieke stabiliteit. Het NVP zal tevens inzicht geven in de mate van voorbereiding van “de BV Nederland”. Hiervoor zal een zogenaamde capaciteitenanalyse worden uitgevoerd.

Het eerste Nationaal Veiligheidsprofiel zal in 2016 moeten worden opgeleverd. In opdracht van het Ministerie van VenJ ontwikkeld het analistennetwerk van het RIVM momenteel de methode. Ruud Houdijk en Pieter van der Torn zijn al meerdere jaren lid van de methodiekwerkgroep voor de Nationale Risicobeoordeling van VenJ en in die hoedanigheid momenteel betrokken bij de ontwikkeling van de methode voor het NVP. Recent is de eerste outline van het methodisch raamwerk opgeleverd. Een van de doelen van dit raamwerk is om als voorbereiding op de capaciteitenanalyse meer nadruk te leggen op de onderliggende oorzaken en mechanismen die binnen een (sub)thema kunnen leiden tot verschillende vormen en maten van impact. Door in feite de hele breedte van de scenarioruimte te laten zien komt minder nadruk te liggen op specifieke scenario’s. Na de zomer zal het raamwerk nader worden uitgewerkt en zal door het RIVM worden gestart met het opstellen van het nieuwe NVP.

In de volgende blog meer over de aansluiting tussen het NVP en de regionale risicoprofielen.

Deel deze blog
linkedintwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *