17 August 2015 Ruud Houdijk

Risicobeheersing #GHOR2020: verband met GGD

Stelling: de DPG legt het verband tussen risicobeheersingstaken van de GHOR en risicobeheersingstaken van de GGD


De GGD heeft al een eigen wettelijke verantwoordelijkheid voor risicobeheersing: advisering over ruimtelijke ordening vanuit MMK over geur, geluid, fijnstof, binnenmilieu en externe veiligheid. Ook vanuit de infectieziektebestrijding is er een beweging naar advisering over risicobeheersing (i.s.m. MMK), zoals advies over veeteelt vanuit risico’s van zoönosen, fijnstof, geurhinder, geluidshinder. Omdat het vaak om dezelfde plannen gaat, is nauwe samenwerking tussen GGD, GHOR en brandweer (en ook RUD) aangewezen. In veel regio’s wordt dit momenteel ook actief opgepakt. De DPG’en moeten deze kans aangrijpen om de adviesprocessen van GGD, GHOR en veiligheidsregio op elkaar af te stemmen, zodat het bevoegd gezag bediend kan worden met samenhangende advisering.

Stem

de DPG legt het verband tussen risicobeheersingstaken van de GHOR en risicobeheersingstaken van de GGD

Loading ... Loading ...

Deel deze blog
linkedintwittermail

Comments (2)

  1. Sylvia Meulensteen

    Helemaal mee eens.
    Neem je in deze “keten van risicobeheersing” ook de GGD- en GHOR-ketenpartners mee? Binnen de GGD- en GHOR-keten zijn m.i. partners die ook een rol (kunnen) spelen in risicobeheersing
    Gr. Sylvia Meulensteen

    • Beste Sylvia, een terecht punt! Bijvoorbeeld de acute zorg heeft ook een eigen verantwoordelijkheid, met name ten aanzien van continuïteitsproblematiek en interne incidenten. Die verantwoordelijkheid richt zich in mijn ogen vooral op het voorkomen van ongewenste impact op de eigen processen (kwetsbaarheidsreductie) en natuurlijk niet op “brongerichte risicoreductie”, waarvoor gemeenten en provincie primair verantwoordelijk zijn. De GHOR zou een makelende rol kunnen spelen, d.w.z. het verbinden van gemeentelijk risicobeleid met het eigen beleid van zorginstellingen (m.n. voor zorgcontinuïteit). Ik vind nog wel een vraag hoe de GHOR dit goed op de agenda kan krijgen, zowel bij de ketenpartners als bij het lokale bestuur. Heb jij daar ideeën bij? In het ROAZ is het vrees ik nog niet meteen een prioritair onderwerp, want daar gaat het vooral over preparatie. Aan de andere kant is de stap van preparatie naar weloverwogen preventieve maatregelen snel gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *