17 August 2015 Ruud Houdijk

Risicobeheersing #GHOR2020: witte opgaven

Stelling: binnen risicobeheersing zijn er een nadrukkelijke eigen “witte opgaven”


De advisering over risicobeheersing door de veiligheidsregio richt zich primair op het vitale belang “fysieke veiligheid” (beschermen van de mens) en secundair op het vitale belang “economische veiligheid” (schadebeperking). Zie voor meer duiding de blog over de aansluiting tussen het Nationaal Veiligheidsprofiel en de regionale risicoprofielen. Doel is dus het voorkomen en beperken van doden en gewonden. Ook het voorkomen van chronisch zieken (door b.v. blootstelling aan gevaarlijke stoffen) behoort tot de hoofddoelen. Dit is juist de kernlegitimatie van de witte kolom: de gezondheid van mensen.

In de landelijke handreiking gezondheidskundige advisering voor ruimtelijke ordening is reeds beschreven waar de witte opgave zich dan precies op richt:

  • de aanwezigheid van verminderd en niet-zelfredzame (kwetsbare groepen) in het gebouw;
  • de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen (daardoor is er een verhoogd risico aanwezig voor de verminderd en niet-zelfredzamen in de nabijheid);
  • de bereikbaarheid voor de hulpdiensten en de haalbaarheid van aanrijtijden van de ambulancezorg;
  • de zorgcapaciteit van de regio.

Advisering gevaarlijke stoffen wordt traditioneel ingevuld door de brandweer, maar richt zich juist op de gevolgen voor de mens. Vanuit die legitimatie is een veel nadrukkelijker rol van GHOR en GGD aangewezen.

Stem

binnen risicobeheersing zijn er een nadrukkelijke eigen “witte opgaven"

Loading ... Loading ...

Deel deze blog
linkedintwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *